Merkityksen merkitys

Merkitys katoaa kiireeseen

Ihmiselle on tärkeä tuntea, että hänen elämällään on jokin merkitys. Merkitys luo elämälle pohjan, ja antaa suunnan. Kun tietää, minne on menossa, on helppo innostua ja motivoitua.

Saku Tuominen ja Pekka Pohjakallio kiteyttävät “Työkirja“-kirjassaan nykyajan ongelman työelämään liittyen seuraavasti:

Ihmisillä on jatkuva kiire, mutta samaan aikaan tunne, että he eivät saa juuri mitään aikaan.

Uskallan väittää, että tämä sama koskee kaikkia elämänalueita, ei vain työelämää.

Puhutaan ruuhkavuosista. Parhaassa työiässä sännätään töistä kuljettamaan lapsia eri harrasteisiinsa. Välissä ruokitaan lemmikit ja lapset, ei välttämättä tässä järjestyksessä. Lisäksi harrastetaan itse jossain välissä ja yritetään pysyä työelämän vaatimusten tasalla omaehtoisen opiskelun avulla.

Jatkuva kiire, mutta jatkuva tunne, ettei saa mitään aikaan.

Kun kiire laantuu, nousee mieleen kysymys. Minne ne vuodet katosivat?

Mikä minusta on tullut?

Olenko saanut aikaan mitään, millä olisi merkitystä?

Konkreettinen päämäärä kateissa

Merkittävä tekijä on se, että arjesta – ja työstä – puuttuu konkreettinen päämääärä. Työpäivä kuluu pääsääntöisesti tulipaloja sammuttaessa. Työpäivä jatkuu kotiin saakka, missä muiden tarpeet ajavat omien yli. Kun viimein olisi aikaa tehdä itse itsensä eteen jotain, on jo niin väsynyt, ettei enää jaksa tai kykene keskittymään. Edes siihen, että mitä itse tekisi, jos voisi.

Suunta on kateissa ja elämän suurempi merkitys hämärtyy. On tärkeätä vain olla tehokas, kiireinen ja ahdistunut siitä, kuinka vähään onkaan pystynyt.

Samalla kuitenkin edellämainitun tutkimuksen mukaan ylivoimaisesti suurimman tyytyväisyyden tunteen ihminen saa aikaansaamisesta. Siis siitä, että kokee saaneensa aikaan jotain konkreettista ja järkevää. Suurempaa merkitystä tukevaa tai kasvattavaa.

Pari helppoa tapaa kasvattaa tyytyväisyyttä

Pari helppoa tapaa kokea päivittäin tyytyväisyyttä tehdystä työstä:

Listaa aamusta päivän KOLME tärkeintä tehtävää. Ajasta tehtävät ja merkitse ne tehdyksi sitä mukaa, kuin ne valmistuvat.

Tai

Päivän päätteeksi listaa valmiiksi tekemäsi tehtävät. Siis ne, jotka olet aloittanut, tehnyt ja saanut valmiiksi.

Kummallakin tavalla näet saavuttamasi edistysaskeleet. Onnistumiset. Ne pienet valot kiireisen arjen keskellä.

Muutaman päivän jälkeen alkaa nälkä kasvaa. Älä kuitenkaan lisää tehtäviä listalle: kolme on monestakin syystä hyvä luku. Sen sijaan ala suunnitella viikkoa etukäteen. Jokaiselle päivälle yksi tehtävä, aamusta loput. Tai edellisenä iltana.

Kirjoita tehtävät käsin, paperille. Motorinen toiminta muodostaa tehokkaammin muistijäljen kuin näppäimistöltä tai ruudulta näpytelty. Hyvälle kynälle ja laadukkaalle muistikirjalle on aina paikkansa!

Pieniä keinoja, joilla luot nopeasti merkitystä elämääsi. Pohjan unelman toteuttamiselle. Suunnan omalle kasvulle ja urapolulle.

Kuitenkin kyse on vain siitä, että tekee pienen tietoisen päätöksen. Joka päivä.


Leave a comment